nyelv


Zempléni Szabolcs hat éves korában kezdett zongorázni, majd 13 évesen már kürtölni tanult Szilágyi Pálmánál. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Tarjáni Ferenc növendékeként, majd a berlini Hanns Eisler Főiskolán Christian-Friedrich Dallmann osztályában végezte.

17 évesen már a Concertino Prága Nemzetközi Kürtverseny első helyezettje és miniszteri különdíjasa, a következő években pedig több nemzetközi verseny győztese (Markneukirchen 2000, Békés 2000, Brno 2001) 2005-ben első magyarként a müncheni ARD Nemzetközi zenei verseny 1.díjasa volt.

Szólistaként számos koncertet adott Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában egyaránt. Fellépett többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Camerata Salzburg, a Bambergi Szimfonikusok, és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével a müncheni Gasteig Filharmónia, a New York-i Carnegie Hall, a római Auditórium hangversenytermében, olyan karmesterek, mint Fischer Iván, Yakov Kreizberg, Jonathan Nott, Daniel Raiskin és Michael Sanderling vezénylete alatt. Kamarapartnerei között Keller András, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Nagy Péter, Christian Zacharias, Wassilij Lobanov neve is szerepel.
19 évesen már a Budapesti Fesztiválzenekar elsőkürtöse volt, játszott a frankfurti operaház és a Drezdai Staatskapelle zenekarában, 2005 novemberétől a Bambergi Szimfonikusok szólókürtöse.

Zempléni Szabolcs az Trossingeni Zeneművészeti Főiskola professzora, emellett a tokiói Music College és a londoni Trinity College állandó vendégtanára.