nyelv

New CD is released!

Colours of the French Horn

Szabolcs Zempléni - Horn
Péter Nagy - Klavier

cd borito

buy here

2016. szeptember 16-22. - Brno
Nemzetközi Kürtverseny zsűri

2016. szeptember 27. - München
Program:       Ligeti Gy: Kürttrió
(hegedű: Keller András, zongora: Várjon Dénes)

2016. szeptember 30. - Oktober 3. - Trossingen (D)
2. Positively Brass Symposium – rézfúvós kurzus

2016. október 10 - 20. -Melbourne (AUS)
Kamarazeneifesztivál
Program: R.Strauss: Fúvósszenerád op.7
Beethoven: Oktett op.103
Turner: Nr.3 Kürtkvartett
Castiglioni: Oktett
Enescu: Sextett op.14
P.Haas: Quintett op.10
Klein: Divertimento

2016. oktober 27. - London
Program: O.Knussen: Concerto
Royal Laban College Orchestra

2016. oktober 29 - 30. - Biberach (D)
Kurzus és koncert

2016. november 19. - Hódmezővásárhely
2016. november 26. - Szentendre
2016. november 28. - Szombathely
Zempléni Kvartett
Program: Byrd, Debussy, Koetsier, Albeniz, Turner, Bartók, Doppler, J.Strauss, Dvorak

***

Brahms trióval indult a 2012-es év
Brahms trio
...Frank Peter Zimmermann (hegedű) és Enrico Pace (zongora) kamarapartnere volt Szabolcs a január
elején a bambergi hangversenyteremben rendezett kamarakoncerten.

Irány Trossingen!
A következő tanévtől Zempléni Szabolcs a trossingeni Zeneművészeti Főiskola új kürt professzora. A nagy hírű főiskolán korábban Francis Orval tanított, míg az utóbbi években Michael Höltzel vezette a kürtoktatást. Szabolcs 2010 áprilisától már munkába áll és fél évig az év végén elköszönő Höltzel Professzorral közösen viszik a trossingeni kürosztályt. Az iskolával és a felvételikkel kapcsolatos információk itt.
2010.03.20


Úton Ligeti triójával

A következő hónapokban Keller András, Várjon Dénes és Zempléni Szabolcs Európa több nagyvárosában koncerteznek Ligeti kürttriójával. Az első fellépés április 17‐én a budapesti Matáv Zeneházban lesz, ezt követően április 20‐án Lisszabonban, ápr. 26‐án a kölni Triennale keretében a Filharmóniában, majd május 2‐án a zürichi Tonhalle koncerttermében hangzik el Ligeti műve. A sorozat május 27‐én a Művészetek Palotája nagytermében megrendezésre kerülő Hommage á Ligeti koncerttel zárul.
2010.03.15


Újévi koncert Óbudán
2010. január 14-én csütörtökön, 19 órai kezdettel Zempléni Szabolcs és Nagy Péter kamarazenei koncertet ad az óbudai társaskörben. Műsoron többek között Schumann, Chopin, Francaix és Poulenc művei szerepelnek. Jegyek a Társaskörben (www.obudaitarsaskor.hu) és a jegyirodákban vásárolhatók. Zempléni Szabolcs és Nagy Péter a koncerten elhangzó művekből márciusban lemezfelvételt készít. A CD megjelenése 2010 végére várható.
2009.12.02.


Egy hét Londonban
A British Horn Society meghívására Szabolcs egy hetet Londonban töltött, mesterkurzust tartott négy főiskolán, majd november 1-én a kürttalálkozó díszvendége volt. A délelőtti koncerten Szabolcs előbb zongorával játszotta Schumann, Rossini és Kirchner műveit, majd az esti zárókoncerten J.Haydn kürtversenyét adta elő zenekarral Michael Murray vezénylete alatt.
2009.11.15.


Kurzus és szólóest Okinawán
Szabolcs idén októberben is a Tokyo Music College vendégprofesszora volt. Utazása során látogatást tett Okinawa szigetén is. Először a Geidai Music College‐n tartott kurzust, majd Mie Matsuoka közreműködésével szólóestet adott az Okinawa Concert Hall-ban. A koncerten Schumann, Poulenc és Kirchner művei hangzottak el.
2009.11.04.


Fesztivál és kurzus Japánban
Zempléni Szabolcs volt a díszvendég a Japán Kürtszövetség (JHS) 2008-as fesztiválján.
Az október 21-31. közötti utazás során Szabolcs hét tokiói főiskolán tartott kurzust (Senzoku MH, Toho MH, Kunitachi MH, Showa MH, Toho College of Music, Geidai MH, Seitoku MH), hat kamarakoncertet adott, a Japán Kürtszövetség által rendezett 2008-as Fesztiválon pedig J.Brahms és Ligeti kürttrióját adta elő Chiyoko Noguchi (hegedű) és Satoshi Inagaki (zongora) közreműködésével.
Szabolcs a kamarakoncerteken R.Schumann - eredetileg oboára írt - három románcát és Bartók Béla Román népi táncait Mie Matsuoka kíséretével játszotta.
2008.11.09.


Zempléni Szabolcsot visszatapsolták a Carnegie Hallban
Fiatal zenei tehetségeket hallgathatott meg szombat este a New York-i Carnegie Hall közönsége, a szentpétervári nemzetközi fesztivál bemutatókoncertjén nagy sikerrel lépett fel Zempléni Szabolcs magyar kürtművész is.
Orosz, azerbajdzsáni, grúz, román és magyar fiatal klarinét-, cselló- és zongoraművészek, valamint énekesek adtak koncertet a híres Carnegie Hallban.

Zempléni Szabolcs kürtművésznek, aki Richard Strauss I. kürtversenyét adta elő, akkora sikere volt, hogy visszatapsolták.

A fiatal tehetségeket a Yale Egyetem szimfonikus zenekara kísérte, Darrel Ang szingapúri karmester vezényletével, aki több nemzetközi karmesterverseny díjazottja. Az idei szentpétervári Zenei Olimpiász Nemzetközi Fesztivált május 25 és június 3-án rendezik meg - ebből tartottak "ízelítőt" szombat este New Yorkban. A szentpétervári fesztivált első ízben 1995-ben rendezték meg, azóta a zenei seregszemlén 25 ország 220 fiatal szólistája lépett színpadra. Irina Nyikita fesztiváligazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szentpétervári koncertsorozatot gyakorta "győztesek parádéjának" nevezik, mivel kizárólag nagy hírű nemzetközi zenei versenyek győztesei lépnek fel rajta. A fesztivált olyan neves előadómuvészek támogatják, illetve tagjai a fesztiválbizottságnak, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Montserrat Caballé, Placido Domingo és Daniel Barenboim.
Fidelio/MTI


Zenei maraton Afrikában
Szokatlan és egyedülálló koncertkörút veszi kezdetét február végén. Szabolcs két zongorista, két énekes és a bambergi vonósnégyes kíséretében Dél-Afrikába utazik, ahol tíz nap alatt hat koncert közreműködője lesz. Elhangzik Beethoven, Cherubini kürt-zongora szonátája, M.Haydn, J.Haydn, J.Quantz kürtversenye, Mozart, Dauprat kürtkvintettje, Brahms triója. További művek: Schumann: Adagio és Allegro, Rossini: Prelüd, téma és variációk, O.Franz: Dal szöveg nélkül, Schubert: Auf dem Strom, F.Strauss: Nocturne.


2008 a világ körül
Szabolcs a következő hónapokban Európa, Amerika, Afrika és Ázsia több országában is koncertezik. Januárban pár napos tokyo-i kurzussal kezdődött az év, a hónap végén Budapesten Hidas I. Kürtversenyét adja elő. Februárban Kölnben játssza Haydn I. Kürtversenyét, majd a hónap végétől két hetes dél- afrikai koncertkörúton vesz részt. Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon az Atos Trióval koncertezik ( Brahms: Esz-dúr Trió), áprilisban egy németországi koncertet követően a new york-i Carnegie Hallban debütál. Májusban Strauss II. Kürtversenyének szólistájaként lép fel Bambergben, Bangkokban, Linzben és Luxemburgban, eközben Mozart harmadik kürtversenyét is előadja Koblenzben. További részletek a koncertek cimszó alatt.


Elmarad a június 30-i koncert, helyette a szombathelyi Bartók-fesztiválon Ligeti triója hallható

A 2007.évi Eszterházi Haydn-Fesztivál programváltoztatása miatt elmarad a Capella Savaria június 30-ra tervezett koncertje (J. Haydn és kortársai), melyen Zempléni Szabolcs natúrkürtön közremuködött volna. Július elején azonban a szombathelyi Bartók-Fesztiválon Ligeti György triója kerül előadásra Kokas Katalin, Nagy Péter és Zempléni Szabolcs közremuködésével. További információ hamarosan a fesztivál honlapján lesz elérhető (www.bartokfestival.hu).


"Hang-adó" - öt fiatal szólista jótékonysági gálaestje a MÜPÁ-ban
Igazi sztárparádénak ígérkezik az a hangverseny, amelyen Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Zempléni Szabolcs és Zsoldos Bálint lép fel a Hamar Zsolt vezette Danubia Szimfonikus Zenekarral okóber 29-én, este fél nyolctól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.A koncert abban a tekintetben is különleges, hogy a jegyvásárlással nemcsak saját magunkat, hanem egy hátrányos helyzetű gyermeket is megajándékozhatunk egy felejthetetlen koncertélménnyel.A zeneünnep garantált: az öt kiemelkedően tehetséges fiatal magyar muzsikus – akik összesen talán már több nemzetközi díjat nyertek, mint a vízilabda-válogatott – valamennyien egy-egy parádés versenyművel lépnek pódiumra, s bár külön-külön már többször hallhattuk őket, így együtt még soha. Kortársuk, a kitűnő Hamar Zsolt első ízben dirigálja majd a Danubia Szimfonikus Zenekart.
Az esti koncert műsora:
Mozart: Figaro házassága – nyitány
R. Strauss: Esz-dúr kürtverseny, op. 11 (Zempléni Szabolcs – kürt)
Saint-Saëns:Introduction et Rondo capriccioso, op. 28 (Kelemen Barnabás – hegedű)
Ravel: Tzigane (Kokas Katalin – hegedű)
Sarasate: Navarra két hegedűre és zenekarra (Kelemen Barnabás és Kokas Katalin – hegedű)
-szünet –
Csajkovszkij: Rokokó-variációk, op. 33 (Fenyő László – gordonka)
Liszt: A-dúr zongoraverseny (Zsoldos Bálint – zongora)
Kodály: Galántai táncok

(A jegyek 3500, 3900, 4900 és 6900 Ft-os áron kaphatók a fontosabb jegyirodákban, valamint a helyszínen, illetve a www.jegyelado.hu oldalon.)


Mozgalmas őszi hónapok a muzsika jegyében
A 2006. év mozgalmas koncertsorozattal zárul, Zempléni Szabolcs szeptembertől decemberig tizenöt alkalommal lép fel szólistaként kamarazenei és szólókoncerteken.
Szeptemberben a Kempten-Allgäu Kamarazenei Fesztiválon játszott együtt olyan nemzetközileg elismert szólistákkal, mint Benjamin Rivinius, Andrej Bielow és Wassilij Lobanov.
Októberben előbb a banzi Mozart Fesztivál nyitókoncertjén hangzik el Beethoven kürtszextettje, majd október 28-án Budapesten az MTA dísztermében Mozart és Gordon Jacob kürtversenye hallható a művész előadásában.
Egy nappal később a Művészetek Palotájában csendül fel Richard Strauss első kürtversenye egy nagyszabású jótékonysági gálahangverseny keretében.
A novemberi reutlingeni és tuttlingeni Mozart koncerteket követően egy sűrű decemberi programmal zárul az év, elhangzik Mozart negyedik kürtversenye (Poznan-Lengyelország), illetve a Szimfónia Concertante fúvós hangszerekre (Bamberg, Schweinfurt - Németország), R. Strauss 2. kürtversenye (Krefeld, Mönchengladbach - Németország), végül zárásként Ligeti és Brahms kürttriója szintén Bambergben.


Rádiófelvétel a bambergi szimfónikusokkal

2006.február 13-14.között került sor Hidas Frigyes első kürtversenyének hangfelvételére a bambergi koncertteremben.
A felvétel a bayor rádió felkérése alapján a Bambergi Szimfónikusok és Zempléni Szabolcs közreműködésével Jonathan Nott vezénylete alatt készült.
Az hanganyag eloreláthatólag 2006 végére készül el.

Megjelent a német ARD új dupla-CD lemeze a 2005. évi zenei verseny győzteseinek és helyezettjeinek közreműködésével.

A válogatásban a gálakoncertek és a fordulók legszínesebb és legsikeresebb művei hallhatók, kamarazenei produkciók és szólókoncertek a Bajor Rádió Zenekara és a Müncheni Kamarazenekar kíséretében. Richard Strauss második kürtversenye Zempléni Szabolcs és a Bajor Rádió Zenekarának közreműködésével hallható, vezényel Yakov Kreizberg.
A CD megrendelhető az ARD Versenyirodáján keresztül.


MAGYAR MŰVÉSZ NYERTE A VILÁG EGYIK LEGRANGOSABB VERSENYÉNEK TARTOTT MÜNCHENI NEMZETKÖZI KÜRTVERSENYT
A 24 éves Zempléni Szabolcs, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze az első magyar és egyben az 5. kürtművész a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Az 1952 óta megrendezésre kerülő rangos ARD Zenei Verseny idei fordulói augusztus 30. és szeptember 10. között zajlottak Münchenben. Ebben az évben hegedű, cselló, zongoraduó és kürt kategóriában versengtek a legjobbak.A müncheni ARD Zenei Verseny történetében az összes kategóriát tekintve Zempléni Szabolcs az első magyar, aki I. díjat kapott a versenyen, rajta kívül eddig két magyar kürtművésznek sikerült a döntőbe jutnia: 1964-ben Tarjáni Ferenc kapott II. díjat, 1999-ben Seemann László nyert megosztott II. díjat. A nemzetközi fesztivál színvonalát is mutatja, hogy 1994 óta nem adtak ki első díjat e rangos, valóban a legjobb zenészek versenyének számító megmérettetésen. Zempléni eredményét tovább növeli, hogy a fesztivál 53 éves történetében ő az ötödik kürtművész, aki első díjat kapott.


EGY SPORTOS KÜRTÖS interjú a Fidelio 2005/11. számában
Ismét egy magyar név járja be a nemzetközi elektronikus és írott sajtót: Zempléni Szabolcsé. A világ egyik legrangosabb megmérettetése, a müncheni ARD Zenei Verseny fél évszázados történetében ő az első magyar, aki első helyezést ért el. Zempléni Szabolcs kétszáz induló közül jutott negyedmagával a döntőbe, és mint oly sok helyütt, itt is Richard Strauss segítette győzelemre. E rendkívül sikeres pályafutás hátteréről Várkonyi Tamás kérdezte az ifjú művészt.