nyelv


"Zempléni Szabolcs olyan kedves természetességgel álldogált a színpadon, hogy azt gondolhatnánk, kürtölni nem is olyan nagy ügy. Pedig nagy ügy. Főleg úgy, ahogyan ő teszi. Kürthangja simogatja az ember idegszálait, nézni és hallgatni egyaránt élmény."
Johanna (2008-01-31 www.momus.hu Zenei portál)

"Zempléni Szabolcs nemzetközi jó híréhez méltó játszi könnyedséggel és puha, bársonyos hangon szólaltatta meg Strauss öregkori, II. kürtversenyét. A klasszikus formálású, Mozart szellemében fogant, technikai nehézségeit illetően a komponista kitűnő kürtös édesapja előtt tisztelgő opusz ritka vendég a hangversenytermekben. (Mint általában a fúvós versenyművek.) Mostani előadása bizonyítja, hogy érdemes lenne többször is műsorra tűzni."
(2007.03.18. FIDELIO ZENEI PORTÁL)

"...a zenészek egyszerűen elragadtattak zenei intelligenciájuk révén a Ligeti-interpretáció során. Zempléni ezúttal csodadolgokat művelt, habár - vagy mert? - a darab ezt eleve megkövetelte tőle. Nem csak szinte vég nélküli kitartott hangokat formált meg nemesen és intenzíven, hanem szinte mámorossá vált a nehézségektől, a tört akkordugrásoktól, a kromatikus vonalvezetéstől, a heves, hol harsogó, hol panaszos közjátékoktól, a hangszínvariációktól, az éles staccatóktól."
"A harmadik tétel pompásan bonyolult "Alla marciá"-ját a világ valamennyi hadseregének a masírozásról való leszokás céljára ajánlhatná az ember, és a lezárás kínzó szomorúságának a muzsikusok pontosan azt a jelleget adták, amelyet Ligeti követel: "dolente ma con forza": fájdalmasan, de erővel. Egyszerűen kitűnő!"
(2006.12.21. Rolf-Bernhard Essig, Fränkischer Tag)

"Az 1942-ben komponált, technikailag igen nehéz kürtversenyt Zempléni Szabolcs csodás könnyedséggel, letisztultan és éneklően játszotta.A közönség pisszenés nélkül hallgatta Szabolcs ráadását, amely úgy hangzott, mintha Bach kürtre is írt volna szólószviteket."
(2006.12.16. Sabine Zeller, Rheinische Post)

"Csodálatos, ahogy Zempléni Szabolcs, a fiatal magyar kürtös valamennyi ventillel ellátott hangszerén egy (ventilek nélküli) natúrkürt megdicsőült átszellemültségét idézi. Fenomenális, ahogy a hangot pianissimo formálja..."
(2006.11.23 Reutlinger Generalanzeiger)

"Minden szempontból lenyűgöző - Zempléni egy legmagasabb rangú magyar hangszeres szólista” „A nemzetközi ARD-verseny első díjának nyertese a Camerata Salzburg zenekarral minden szempontból kielégítette a legmerészebb igényeket is.Így Joseph Haydn D-dúr kürtversenyében a trillákat is beleértve végig tiszta intonációt és virtuóz futamokat hallottunk. A nyitótétel kadenciáját megfontoltan adta elő és hagyta, hogy érvényesüljenek az egyes frázisok."
( 2006.06.28. Stefan Rimek, PASSAUER NEUE PRESSE)

"A törékenység hallható művészete - Zempléni bemutatja a Francaix-műben s később Hindemith alktürtre írt szonátájában, milyen finoman tud intonálni és játékmódját a mindenkor megkövetelt dinamikai viszonyokhoz alkalmazni. Vérpezsdítő élvezet!"
(2006.04.10 SAARBRÜCKENER ZEITUNG)

"Az első hangtól kezdve sikerült eltalálni e muzsika elegáns és virtuóz jellegét és ennek a dzsesszes francia bűvészkedésnek a hangzásvilágát maximálisan kibontakoztatni. Zempléni meleg és dinamikailag élénk kürthangja a rugalmas és hangsúlyos zongoraszólam háttere előtt nagyszerűen érvényesült. Paul Hindemith Esz-dúr kürtszonátája is profitált ezekből az erényekből. A hangverseny végén Brahms triójában tökéletesen érvényesült az egyensúly, egyfelől a hegedű és a kürt, másfelől köztük és a zongora között. A zárótétel határozottan megformált témájával olyan utánpótlás-művész koncertje ért véget, kinek nevével még bizonyosan találkozunk."
( 2006.04.07 Nikolaus Frey, Fulda)

"...A hangversenyt a nagy érdeklődés miatt ebben az évben a Gasteig-Filharmóniában rendezték. Zempléni Szabolcs nyitotta meg ezt a rendkívüli estét Richard Strauss második kürtversenyével, amelyet szinte lélegzetvétel nélkül, végtelen frázisokkal, nagy nyugalommal és szépséges hangzásssal formált meg."
( 2005.09.22 Kathrin Feldmann)